Kauri bomen en kiwi vogels

Kauri’s en kiwi’s, 2 iconen van Nieuw Zeeland die je ooit eens hoopt te zien. Maar beide bedreigt en in aantal afnemend. Waar kun je ze zien?

Kauri bomen, misschien heb je er nog nooit van gehoord. Deze boomsoort is typisch voor Nieuw Zeeland en komt nu enkel nog op de punt van het Noordereiland voor. Deze bomen bereiken leeftijden van boven de 1000 jaar oud, zijn gemiddeld 2 meter breed en worden enkele tientallen meters hoog! Niet voor niets heet de plek om deze bomen te bezoeken het “Giant Kauri Forest”. 

Er is nog zo’n 7500 hectare bosland waar Kauri bomen in voor komen. Vroeger werden deze bomen flink gekapt vanwege de grote houtopbrengst per boom en de bruikbaarheid van het hout. Nu mogen ze enkel nog met een speciale vergunning worden gekapt. Dat is goed nieuws, maar naast het kappen heeft de Kauri ook last van een schimmel ziekte “Kauri Dieback” genoemd. Een schimmel die bomen van alle leeftijden aantast en de boom laat sterven. Om deze giganten te zien zie je daarom op de drukste plekken speciale ontsmettingsstations voor schoeisel en wandelstokken, zijn de wandelpaden gemarkeerd en vaak zelfs voorzien van planken of grind.

Blijf op de paden en maak je schoeisel schoon zodat je de ziekte niet verspreid.

“Buiten de reisgids” is de 1e stop niet. “Tane Mahuta” is super toeristisch. Toen wij aankwamen was de parking al vol en was het dus verder parkeren langs de weg. Een groot ontsmettingsstation, foodtruck langs de weg en zelfs gidsen die je begeleiden langs de bomen en bijpraten over de historie en betekenis van de bomen voor de Maori’s. 

Als je op zoek bent naar rust kun je deze plek beter skippen, toch raden wij hem wel aan voor een kort bezoek (het pad is ook maar kort), want aan dit pad vind je de grootste en oudste bomen van het bos. Welke, ondanks de toeristen, toch echt wel indrukwekkend zijn om te zien! 

Na dit bezoek zijn wij doorgereden tot aan onze camping voor die nacht. De Trounson Kauri Park Campground. Vanaf deze camping gingen ook diverse wandelroutes het bos in langs iets kleinere Kauri bomen. De 40 minuten durende loop ging langs bomen tot wel 1200 jaar oud. De paden waren deels voorzien van planken en deels half verhard wat het een zeer gemakkelijk rondje maakte om te lopen. 

Vrijwel geen andere mensen, dus geniet gewoon lekker van de natuur rond je heen. 

Het leuke aan deze ronde is dat deze ook ‘s nachts toegankelijk is. Met een zaklamp en de goede paden is dit prima te doen. In het Giant Kauri forest leven namelijk ook Kiwi’s! 

Hét icoon van Nieuw Zeeland. Loopvogels die ongeveer kniehoogte groot zijn, welke leven in de bossen in holen en ‘s nachts te voorschijn komen. Kiwi’s zijn helaas ook bedreigt. Het klimaat van Nieuw Zeeland en de evolutie op een eiland zonder roofdieren heeft ervoor gezorgd dat deze vogel niet kan vliegen, geen borstbeen heeft én niet kan ruiken. Deze vogel stinkt. Stinkende prooien zijn gemakkelijk op te sporen door honden, ratten en wezels, en door het ontbreken van het borstbeen zijn ze zeer kwetsbaar voor beten. Het zit ze niet mee. 

De kans dat je een kiwi zal spotten is dus klein, de vogels zijn schuw en er zijn er nog maar weinig. In het Kauri forest (en op veel andere plaatsen) zul je wel een actief beheersingsplan zien tegen roofdieren, en zijn honden verboden, waardoor de vogels wel wat kansen hebben. 

Wij hebben ze helaas niet gespot, maar ook zonder kiwi’s is een nachtelijke wandeling door het bos een leuke beleving. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.