Eten met allergieën in Nieuw Zeeland

Vegan, lactosevrij of glutenvrij eten Down Under. Hoe moeilijk is dat?

Ga je buiten je eigen woonplaats op vakantie is het altijd spannend wat je aantreft qua eten en drinken, helemaal wanneer je bepaalde voedingsmiddelen liever niet eet of drinkt.  

Zelf ben ik gevoelig voor lactose en gluten en probeer dit te mijden in voedsel, uit eten gaan doe ik niet graag, want iedere keer moet je al die lekkere gerechten van de kaart laten staan, of blijkt er later toch iets in te zitten wat je niet wilt. Dit was voor ons één van de redenen om met een campervan op pad te gaan i.p.v.  accommodaties te boeken, zo konden we namelijk zelf koken als we wilde.

Nieuw Zeeland heeft ons verrast als het gaat om omgaan met allergieën, ook voor deze groepen is er volop lekker eten te vinden!

Om te starten, Nieuw Zeeland is een land van veeteelt.  Er zijn meer schapen in het land als inwoners. Logisch dus dat het een land is waar veel vlees & melk wordt gegeten en gedronken. 

Wat je misschien nog niets wist, is dat de Nieuw Zeelanders heel veel aandacht besteden aan duurzaamheid. Plastic tasjes en rietjes krijg je niet, een eigen herbruikbare boodschappentas meenemen is de standaard. In veel cafés kreeg je korting wanneer je je eigen mok meebracht en liet vullen. 

Niet zo gek dus misschien dat je als vegetariër, veganist of met allergieën hier prima uit de voeten kan. Er is volop keuze in supermarkten als bv. de Countdown en de Pak’nSave, op veel plaatsen te vergelijken (en misschien nog wel groter) met een Jumbo Foodmark of AH XL.  Een lactosevrij toetje? Van Soja-, haver- of kokosmelk en aardbei, banaan of chocolade? Keuze zat!

Opvallend was ook dat je in ieder cafétje waar we binnen stapte, zelfs in kleine gehuchtjes, kon kiezen voor een cappuccino met soja of havermelk. Héérlijk, dat zie je in onze provincie nog haast nergens! Ook stond er vrijwel overal wel een glutenvrij gebakje in de vitrine (lactosevrij/vegan was wel lastiger, dus ik kocht vaak in de supermarkt een pak koekjes en had die in de auto). 

 

Sowieso onze campervan was echt fantastisch. We waren nog niet eerder gaan kamperen dus dit was voor ons uitproberen, maar dit gaan we zeker vaker doen.

Onze campervan was zelfs uitgerust met een “volledige keuken” in de kofferbak:

  • Een spoelbak met water
  • Een koelkast met genoeg ruimte voor 2 dagen eten
  • Bestek, glazen en borden
  • Diverse pannen en een fluitketel
  • 2 gaskookplaatjes (waarvan 1 ingebouwd en 1 los)
  • Diverse laatjes waar je producten in kon opbergen
  • 2 stoelen en een tafel

Het was zo lekker om gewoon ergens te kunnen stoppen, de stoeltjes uit te klappen, een pan soep op het vuur te zetten en daarna heerlijk te genieten van het uitzicht en het eten. Met het mooiste; geen zorgen over wat erin zit en of je het wel mag eten, want de ingrediënten had je zelf gekocht. Echt een hele grote aanrader! 

Onderweg zijn we niet veel uit eten geweest, maar waar we kwamen stonden vaak meerdere keuzes vegetarisch of vegan eten op de kaart. Dus naar Nieuw Zeeland met allergieën of dieetwensen; no worries! 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.