Waimangu, hoe de wereld ontstond

Ga je op reis op het Noordereiland, dan kom je ongetwijfeld uit in Rotorua.

Rotorua is zo’n beetje de toeristische hoofdstad van het Noordereiland, alle bustours stoppen hier wel, en dat is niet voor  niets!

Rotorua is een gebied waar veel vulkanische activiteit is. Hier vind je volop geisers, vulkanen en zagen wij de natuur in kleuren die we nog niet eerder hadden gezien.

De meeste toerbussen gaan naar de bekendste vulkanische site bij de stad, Wai-o-Tapu. Deze blog gaat echter over een plek die wij persoonlijk nog mooier vonden; Waimangu Volcanic Valley.

Het water borrelt, de bergen roken..
Groen, blauw en rood.. Welkom in Jurassic Park.

Waimangu is in alle opzichten een bijzondere plek. Van deze plek kan precies het begin der tijden worden aangewezen:  10 juni 1886, 05.30uur.  Op deze dag waren er zoveel vulkaan uitbarstingen dat het gehele gebied en alles wat er leefde ten onder is gegaan. Wat je hier ziet is een compleet nieuw ecosysteem. 

Wij waren hier op een wat druilerige dag, de parking was al vol, dus we parkeerde langs de weg. Van drukte hadden we echter geen last, wij kozen voor 4 km wandelroute, waar de meeste enkel de “highlight tour” van 1,5 km volgen.

Wandelend door het park heb ik mij verbaasd hoe zeer dit landschap leek op de oude schoolplaten die ik kende, het enige wat nog ontbrak was een dinosaurus. Varens in alle maten en soorten, groene bossen en stinkende waterpartijen, in kleuren waarvan ik niet wist dat deze in de natuur voor kwamen. Groen, geel, rood, blauw, het landschap zag er bijna giftig uit, toch leefde er volop dieren.

Voor vogel liefhebbers is dit park een echte aanrader. Door de grote hoeveelheid algen zijn er erg veel (water)vogels aanwezig. 

De wandeling is gemakkelijk om te doen en onderweg zijn genoeg bankjes waar je terecht kan. Halverwege is er een klein restaurant met toilet en aan het einde van de route, waar je eventueel  nog verder kunt met een boot over het water, is een shuttlebus service beschikbaar die je terug kan brengen naar de ingang.

Er zijn 4 routes om te wandelen, waarvan 1 hiking route die wat zwaarder zou zijn. Wij hebben gekozen voor de “full walk to the lake”, 4,5 kilometer waarbij je langs alle poelen en meren komt. 

Aan het einde van de route was de zon behoorlijk hard aan het schijnen, en wij aan het verbranden, waardoor we hebben gekozen terug te gaan naar de ingang met de bus. Ideaal dat dit kan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.