Napier, maar dan anders

Napier, een havenstad aan het oosten van het Noordereiland. Een perfecte uitvalsbasis wanneer je een bezoek hebt gepland aan de kolonie Jan van Genten bij Cape Kidnappers. Jan van Genten kolonie bij Cape Kidnappers.

 

Niet alleen als uitvalsbasis is Napier een prettige plek, dit stadje is geen 13-in-1 dozijn plek. Waar je in veel steden veel verschillende bouwstijlen naast elkaar ziet, is dat in dit bruisende stadje anders. In 1931 is door een aardbeving de stad grotendeels verwoest. Het gemeentebestuur heeft toen gekozen voor een bijzondere vorm van wederopbouw, ze wilde een state-of-the-art, moderne stad terug, helemaal volgens de laatste mode. Van de winkelstraten, tot de bioscoop en de promenade. overal zie je de typerende geometrische lijnen en kleuren van de art-deco stijl. Deze havenstad moest een publiekstrekker worden. 

Of dit laatste helemaal is gelukt is de vraag, wij, en waarschijnlijk jij ook, hadden nog nooit van Napier gehoord. Volop plek dus voor een lekker dagje wandelen langs de tientallen kleine winkels en cafés, naar het aquarium of lekker met een ijsje over de promenade langs de zee wandelen. 

 

Vanuit het Tourist Information Center kun je, als je dat wilt, diverse tours boeken die je meer leren over de stad. Van tours met oude auto’s, tot self-guided tours met een foldertje. Ons oog viel op een iets andere folder, namelijk de Sea Walls.

In 2016/2017 is een groot art-festival geweest door samenwerking van de stad met de PangeaSeed Foundation. Op 50 plaatsen in de stad zijn kunstwerken gemaakt op de niet-zo-mooie muren. Alle kunstwerken hebben één gezamenlijk thema; ze vragen aandacht voor klimaatverandering. De kaart  stuurt je de hele stad door van de drukkere winkelstraten tot steegjes en parkeerplaatsen. Een leuke manier dus om de stad op een andere manier te ontdekken.

 

Alle 50 kunstwerken hebben te maken met de zee. Ze laten zien hoe mooi het zeeleven is, de gevolgen van milieuvervuiling en vragen aandacht voor klimaatverandering. 

Een grote aanrader! Mijn persoonlijk favoriet was “Reweave the unraveling world”, maar ook de andere kunstwerken waren de kilometers wandelen zeker waard. 

Wij hebben ze uiteindelijk niet allemaal gezien, maar div. kunstwerken hebben op mij grote indruk gemaakt. 

Via de site Sea Walls – Artists For Oceans kun je meer informatie vinden over deze stichting en waar nog meer kunstwerken van hen zijn.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.