Goudkoorts op Coromandel

Het zuidoosten van Coromandel is wat minder bekend bij de meeste touristen, dat merk je ook direct aan de wegen. In plaats van snelwegen vind je hier enkel 2 baans wegen door de dorpen heen. Daardoor lopen de reistijden iets op.

Besluit je deze weg te nemen kom je langs het “heart of gold” van Nieuw Zeeland, de stad Waihi. In deze stad heerst de goudkoorts, niet voor niets, want er zijn nog steeds actieve goudmijnen.

 

Een van de grootste goudmijnen ter wereld tref je aan in Waihi, de Martha mijn is 1000 x 600 meter groot, en 25 meter diep. Het centrum van de stad is hier direct aan gebouwd.

Wij startte met het wandelpad van 4 kilometer lang, de “Martha Mine Pit Rim Walkway”, welke volledig rondom de grote Martha mijn loopt. Een gemakkelijke ronde om te lopen, met een grote diversiteit. Van vogels spotten in het park, wandelen door de woonwijken en natuurlijk direct langs de mijn zelf. Wij waren verbaasd dat zo een grote mijn, zo weinig het landschap domineerde. Vanaf veel plekken van de route had je geen idee waar de mijn was, al gaven buurtbewoners wel aan bang te zijn voor verzakkingen. 

Waar Waihi nog actief is in het delven van goud, ga je iets verderop wat verder terug in de historie. In de Karangahake Gorge vind je een combinatie van prachtige natuur en de goudmijn-historie. In deze kloof vind je verschillende wandelpaden, van routes die door de mijntunnels gaan tot routes langs het water. Wij zijn even onderweg geweest, want wij wandelden tot aan de Victoria Battery. 

Het wandelpad wat wij volgde ging grotendeels langs het water. Zorg dat je een fles zonnebrand in je tas mee neemt, op een heleboel stukken vind je weinig schaduw en verbrand je dus snel.

Onderweg kwamen we 2 watervallen tegen, 1 vrij grote waterval direct langs de weg, waar dus veel gezinnen aanwezig waren voor een verfrissende duik. En een kleine waterval via een zijpaadje, heerlijk om even een pauze te nemen en tot rust te komen.

Na een uur of 3 wandelen kwamen we aan bij de Victoria Battery, hier werd vroeger erts verwerkt tot goudklompen. Wat een toffe plek. We vlogen wat rond met de drone en maakte volop foto’s. 

Om terug te komen bij de auto moesten we deels dezelfde route terug nemen. We namen een brug naar de andere kant van het water en kwamen uit bij een 1000 meter lange mijnschacht. Met wat kleine gloeilampen verlicht liep je naar de andere kant van de berg, waar je via een houten brug uit kwam bij het parkeerterrein waar onze auto stond. IJskoud en best een beetje creepy om doorheen te lopen. 

Al met al een flinke wandeling, waar we een uur of 6 over gedaan hebben. Heb je minder tijd of minder conditie, dan kun je ook gewoon met de auto parkeren vlakbij Victoria Battery en verder doorrijden tot de watervallen of de tunnels. Er zijn diverse korte en lange routes te volgen door de Karangahake Gorge.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.